Monday, October 5, 2009

Riang Ria Berhari Raya Minah Kiwi Tahun Nie

Salam Semua

Mesti ramai yang puas beraya sakan tahun nie..maklong la banyak rumah sahabat handal serta kenalan yang uollss pergi berziarah..betul tak giteww. Minah Kiwi di sini sama la juga beraya macam uollss cuma tak semeriah macam uollss

Raya Pertama

Kali nie Minah Kiwi nak update cerita Minah Kiwi beraya di perantauan. Ok la.. jom kita tengok apa yang Minah Kiwi buat pada hari raya pertama dan raya ke dua kaedahnya.. So lepas jer kul 4 pm hari raya pertama.. hari Ahad.. Minah Kiwi dah kawan2 ( 3 orang semua sekali) .. pergi makan dekat restoran terdekat,..nak celebrate raya la katakan.. wah macam nak celebrate birthday party giteww

Apa agaknya juadah hari raya Minah Kiwi
yer??




Menu raya pertama - Chips dengan mushroom with olive oil serta roti perancis

Ini la mushroom with olive oil..sedap sangat


Chips satu pinggan.. just 1.50 pound


Tahun nie Minah Kiwi tak masak untuk raya..tak macam tahun2 lepas kat NZ..maklong la.. Minah Kiwi busy ngan kerja tahun nie..and tak ramai kenalan kat tempat Minah Kiwi duduk sekarang (sambil ambil tisu lap hingus)

Tempat Minah Kiwi makan plak..kat sini la.. nama dia Wooton.. kat area Isle of Wight. Minah Kiwi sempat tempek papan tanda dia kaedahnya


Wooton, Isle of Wight

Inilah area kawasan Minah Kiwi tinggal.. nama beliau Wooton..


Dekat sini la ada Tesco.. tempat Minah Kiwi selalu shopping

Kat tempat Minah Kiwi tinggal ada la jugak laut.. tempat orang main kapal layar kaedahnya.. petang2 Minah Kiwi rajin jalan2 kat pantai iteww


Laut yang berhampiran dengan rumah Minah Kiwi

Pas balik dari makan.. weollss pun balik la ke rumah,... on the way balik tue..semua berehat sebentar kat tepi jalan.... melantak sakan la katakan ...


Tengah berehat lepas makan kat restoran

Pastu Minah Kiwi nampak pondok tepon.. harus Minah Kiwi berlari-lari anak ke pondok telefon tersebut menelepon keluarga tercinta di tanah air

Pondok telefon yang dikatakan iteww


Raya Ke Dua

Hari nie dah hari raya ke dua..bersamaan hari Isnin.. 21 September 2009. Minah Kiwi dan kengkawan yang sama .. kengkawan yang memboringkan iteww..sekali lagi keluar ke pekan untuk makan besar.. maklong la.. mood raya masih ada lagi.

So hari raya ke dua nie.. kitaorang decided nak ke pekan..and makan, shopping and nak jalan2 kat park kaedahnya.. wah..macam2 aktivity la plak hari raya ke 2 nie ..

Pagi2 lagi weolss.. kuar ke pekan.. breakfast pula kat pekan..Minah Kiwi makan dekat Cafe Morrison.. Minah Kiwi ordered Full English Breakfast..




Menu pagi raya ke 2....

Pas makan jer.. Minah Kiwi dan kengkawan bershopping sakan di Mark and Spenser ... bukan Spender taww.. sentap Minah Kiwi..kalau uolllss salah sebut




Mark and Spender yang dikatakan iteww

Harus la Minah Kiwi dan kengkawan shopping sakan kat Mark and Spenser iteww..siap ada sale kaedahnya.. Tweety..kalau u ada..harus u bawa 5 bijik trolly taww.. sale 50% hari tue..

Pas shopping sakan..Minah Kiwi ngan member kancing iteeww lepak dekat taman berdekatan..sambil menghirup udara segar kaedahnya,,.. ini la taman yang kitaorng lepak..cantik la jugak..




Harap maaf..nama Taman tersebut tak dapat di kenal pasti

Pas lepak2 di park tersebut...Minah Kiwi dan kengkawan berjalan ke bus stop berhampiran. Tetiba ada satu accident berlaku depan mata weollss. Sebuah bas merempuh kedai nombor ekor. MasyAllah.. apa la jadi kat orang dalam kedai tersebut.. Minah Kiwi pun tak tahu

Betul la apa yang tersirat dalam Al-Quran.. berjudi itu adalah haram di sisi agama. Dan Allah s.w.t tunjukkan depan mata kita semua kenapa berjudi itu adalah haram bagi kita sebagai umat islam.


Kejadian kemalang yang berlaku pada raya ke -2

Sampai jer kat rumah.. maka weollss balik ke bilik masing2 dan terus landing ke katil masing2.. penat sakan beraya hari nie (raya sangat ke??)




Masa untuk tidor ... tutup suis .. tarik selimut.. pejam mata!!! esok nak kerja !!

Note: so.. camna..seronok ke uollss beraya kat perantauan?? harus uollss melalak dan menangis di pagi raya kan??

PS: Entry ini juga menandakan entry terakhir Minah Kiwi .. (teringat untuk bersara dari dunia blogging) .. nice to know uollss. Harap maju jaya buat semua kawan bloggers Minah Kiwi


Selamat Malam Uollsss


35 comments:

Melz said...

wah minah kiwi .. Chips dengan mushroom with olive oil serta roti perancis nampak sangat sedap :) hehehe

deeja said...

ish...best tengah lepak ngan kawan kott..termenung jauh nampak.....aper difikirin......yg mana 1 kau.

Datin Paduka Bokbong said...

sedap jgk braya ngan mknan oreng putess ni, minah! heheheeh...seriously, ai terliur tgk mknan2 yu..ble yu nk blik m'sia ni, minah?

hjg thn ni mcmane? :))

sis_nita said...

erk!

bas iteww adalah hukuman cash dari ALLAH..

gerun jerr..

bellar0ssa said...

wah minah.gile western raye.muahaha.kat india p0n dlu lyn indian food je.ni baru mskrtu p0n rendang xde.hukhuk..

minah,bus accicent tu dahsat gile mcm cite final destination.heh.

noor afzan said...

minah kiwi..bile nak balik raya kat mesia?
ahaks~

Kirr_rule said...

hai.. minah alhmdllh walaupun x berhari ray mcm kmi kt mesia ni minah nyer hari raya penuh dgn aktiviti bersuka ria...atleast xder ler minah tdo jer kt umah jer membesarkan badan he3..ad aktiviti berpekdah kn...

Noorlaila Mohamed Nor said...

hamboi minah kiwi
mengambil masa yg lama nak buat sinopsis ray ni~

Afifee said...

ciannya Minah Kiwi tak dapat makan ketupat lemang ngn rendang d pagi ray yea..huhu
Sabar jela yea.. ada masa n peluang nanti pulang la beraya di tanah air terchenta :D

PrinZeAlfiE said...

minah raya dgn menu western ok gak la tu walaupun dlm hati rindu lemang ketupat kan?? anak rantau..

PrinZeAlfiE said...

minah raya dgn menu western ok gak la tu walaupun dlm hati rindu lemang ketupat kan?? anak rantau..

cLoud9 said...

la sian minah..kite mkn rendang dia mkn western..
lenkali kasi full address..ble kami di sini pos lemang ahahahaha

TweetyPeak said...

alhamdulillah, minah dapat rasa pengalaman raya di sana.. tahun depan paris lak.. mana tahu kan..

huhu minah... ada sale kat MS.. harus la minah borong 14 troli... nasib baik tak naik bas itewww.

p/s: mesti guna kamera baru neh.. ekekeke

Naim Rahmat said...

wah best nyer makan western hari raya .. kesian minah kiwi x dapat makan lemang ngan ketupat

ali boncit said...

kenapa ko tak balik beraya kat malaysia jer tahun nie minah kiwi?

azizi said...

apa kata tahun depan ko raya ngan aku minah kiwi

ZARA 札拉 said...

sedap ahh makanan~

woot~

lidey said...

agak sadis beraya di perantauan, tambahan kalau kurang geng. huhu

naznah said...

sedap nyerrr cendawan yg minah makan ituwww..bleh x kalo naz kirim..nanti bawak balik malaya yer...sekali ngan adiah yg naz kirim selama ni..banyak tau..hehehe

ermm..minah..x perasan ker..kedai spenser tu minah tulis spender la...ke sajer jer tulis gituwwww..heheh

IxoR@ said...

Meriah gak tu...raya di perantauan..ahaks!

Minah...Marks n Spencer...wishlist ixora jgn luper....hehehhe...

Bas yg langgar kedai tu kan, ada kuar paper la...dah lama rasanya...ermm...

Apapun, harap2 next year boleh beraya di kg halaman...ada ketupat, lemang, rendang....okeh.

:D

Abg Din said...

Tercari-cari mana la gambar rumah Minah Kiwi...abgdin nak dtg beraya la. Ponn ponnn.....

azrin said...

wow.. makan western raya puasa..x pernah di buat orang minah kiwi nie

Anonymous said...

sabor ...tahun depan insyAllah Minah Kiwi beraya kat malaysia kan..

aku peminat setia blog ko minah kiwi..tak pernah miss entry ko minah kiwi.. keep good entry yer minah kiwi

Pak Usup said...

ngeri tengok kemalangan bas tu kan Minah Kiwi

insaf Pak Usup

Tipah Tertipu said...

salam minah

wah jeles aku tengok ko makan western pagi2 raya puasa..teringin aku nak makan macam ko Minah Kiwi

raya haji nie confirm ke ko balik malaysia??

Yang Tertipu

Tipah Tertipu

Johan said...

sabor minah kiwi..itu sebahagian dari ujian Allah s.w.t

Anonymous said...

selamat hari raya minah kiwi

eyena said...

hehee minah kiwi dok oversea rupanyeee...!! cam best tu..wah jeles i..!!!

Miss Lazer said...

wah makan tak ajak aku pun minah kiwi

azizi said...

selamat hari raya minah kiwi..lamanyer nak update blog

kak ina kl said...

salam...seronok baca cerita ceriti kat sini.

Ieda the Rainbow Princess said...

Salam..Halluuu..Cik Mas Ayuuu!
Lama nye 'x nmpk' Cik Mas Ayu..
Beraya sakan ke kt sana?Kalah
kami kt cnie beraya..Hihi..Minah
sibuk agaknye ye..Mas,sian jgk dkt
Mas Ayu sbb x dpt merasa Ketupat
dgn Rendang ms Raya tu..Xper,nnt
dpt balek Mesia..bantai Ketupat
cukup2..Mas Ayu,betol ke nie
dh nk benti Blogging??Klo ye,jgn la
cam2..X meriah la nnt kalo Minah dh stop blogging..

Naim Rahmat said...

kenapa nak berhenti blogging minah kiwi??

Anonymous said...

entry ko best2 minah kiwi kenapa tetiba nak stop nie

ada masalah ke minah kiwi

aRien de GreaT said...

minah kiwi...bru skunk arin leh bkk page sis...apsal lama xupdate??