Tuesday, June 23, 2009

Kau Kata Keju.. Minah Kiwi Kata Belacan

Salam Uollsss...

Buat apa tue Uollss??? Mesti tengah makan malam disamping kekanda tersayang giteww. Uollss mesti masak sedap2 giteww untuk mencurik hati kekanda tersayang katanyer!! Cakap pasal makan..teringat plak kat belacan... mesti ada yang tak suka makan belacan la, tak tahan bau belacan la, apa kelas makan belacan kata thyeollss iteww!!!



Hakikatnya bila uollss semua makan diluar mahupun di kedai mamak.. mesti kedai2 iteww menyediakan belacan sebagai bahan asas untuk masakan iteww.. kalau tak percaya tanya pak cik dekat bawah ini ...

Macam tue la anak oii..semua masakan pak cik campak belacan jer..!!

Tapi ada plak beberapa kelompok manusia (melayu) yang lebih menyukai keju..ataupun kata mat soleh .. cheese giteww!!! Wah theyollss kata apa kelas makan belacan.. makan cheese lagi standard kaedahnya..!!! Macam orang putih makan cheesee...

Mesti uollsss terkejut giteww..


Uikkkk...pandainya theyollss makan cheese!!

Bagi Minah Kiwi.. Minah Kiwi asal dari tanah melayu.. maka Belacan la pilihan Minah Kiwi.... kata theyollss.. cheese lebih berkhasiat dan mengikuti citarasa budaya barat giteww. Betul ke apa yang theyolls katakan iteww??? Bagi Minah Kiwi.. asal usul Minah Kiwi.. kalau dah belacan tue.. belacan jer la)


Belacan

VS


Cheese

Tapi benar juga kata-kata Minah Kiwi iteww...kerana setiap kali Minah Kiwi makan chesee.. Minah Kiwi akan ke bilik air untuk *******. Uollsss mesti faham maksud Minah Kiwi iteww. Betullah peribahasa Melayu mengatakan.. Kalau tak kemana kuah nak tumpah..tak lain tak bukan ..ke belacan la akhirnya kan uollsss!!!

So...kepada uollss kat luar tue.. x perlu la mengidam untuk makan cheese.... akibatnya uollss akan merana macam Minah Kiwi ini katanyer!!

Tak cukup mangkuk tandas pas makan cheese !!

Fikir-fikirkan lah uolsss semua

Selamat Makan Malam



25 comments:

Datin Paduka Bokbong said...

ai suka mkn belachan!
nama manja saya belaChan ok.
hehehehehehehehe

.:Mas Ayu:. said...

wah kelas la u Datin Bok Bong..nama u belaChan giteww...

mesti kecik2 you suka bakar belacan dengan mama u katanyer...wah semerbak jer bau satu rumah u iteww...

tapi yang best nyer..belacan tue buat sambal belacan or air asam.. memang sedap .. cicah ikan pari bakar gitewww..

thanks Datin Paduka Bok Bong..sokong blog Minah Kiwi..muahhh sama u Datin

pyan said...

saya jugak suka makan belacan.. tak pernah makan cheese pun

Anonymous said...

kenapa salah kah makan keju???

.:Mas Ayu:. said...

pyan betul ke x pernah makan cheese??? pernah makan pizza hutt tak?? kat dalam pizza tue ada cheesela kaedahnya giteww!!

girl de ampang said...

salam minah kiwi.. u pandai tak masak sambal belacan ala thai??

kalau pandai sila forward kan resipi itewww kepada saya ...vogue you minah kiwi

Anonymous said...

apa lagu dalam blog nie, lagu pertama ..sedap tul dengar

.:Mas Ayu:. said...

To girl de ampang: mesti la pandai masak sambal belacan ala thai.. erkk sambal belacan kena masak ke girl de ampang??? apa kelas masak sambal belacan.. i tumbuk jer kaedahnya giteww!!! nanti i forwardkan kat u

To Anonymous: lagu dia Jan Ai Mare..dari Alizee katanyer!!

Miss Laser said...

laser jugak u nie Minah Kiwi..mengalahkan i giteww...

You belom tengok laser i lagi Minah Kiwi.. mesti u sentap habis

Berani you Minah Kiwi mengetengahkan isu macam nie... i suka orang macam you

Anonymous said...

Minah Kiwi kata Belacan...aku kata Biskut Mary cicah air Kopi

ahax

enjoy your blog so much

:D

.:Mas Ayu:. said...

To Miss Laser: Laser ke u tue?? (sambil kipas tangan).. i biasala sukakan topic hangat2 giteww...

lagi hangat..lagi mengancam kaedahnya..!!

ariel sophalia said...

entry nie macam perli aku jer.. mentang2 aku selalu makan cheese (pizza hutt)

nak kena belasah nie Minah Kiwi

.:Mas Ayu:. said...

oiitt.. jangan belasah Minah Kiwi.. i tak bersalah la ariel

dalam banyak-banyak makanan..kenapa cheese jugak u nak makan..

makan la tebu ke..nasi ke..apa2 ke

ali kembung said...

saya suka entry pasal belacan nie..memang menarik dan dapat tarik perhatian orang untuk membaca

Anonymous said...

siapa sokong makan keju..angkat ketiak semua....

Tipah Tertipu said...

makan keju boleh sakit perot ke?? x percaya la

apis lombok said...

entry nie macam perli aku ...

rafiq said...

belacan pulau pinang ... seringgit berapa ketul erk??

pErEmpUan said...

opss..sy org melayu..tp dari kecik makan belacan..
skang mengidam cheez..western haahahaha

sume pon telan tolak batu n kayu je hehehehee

.:Mas Ayu @ Minah Kiwi:. said...

hah sama la.. minah kiwi pun makan belacan dari kecik giteww...siap buat macam gula2 katanyer...

Cik Zahora said...

kemsnya ptongn blcn tuh..
huhu..
kt cni salu org gelk bult cm rod jer.
1st time view td cm kek.
lpr la nengoknya. hhaa

azim said...

saya suka makan keju

wAnNy said...

belacan ttp d best!!!
haha
=)))

shazika said...

cute giler pak cik tu senyummm

menggoda

hahahha

.:Mas Ayu @ Minah Kiwi:. said...

amboi shazika ..berkenan ke kat pakcik itewww